• Sitemap
  • Annoncering
  • Om
  • Kontakt

Skoleanalyser.dk

- Din vej til topkarakter

  • Forside
  • HHX
    • Afsætning
    • Erhvervsret
    • International Økonomi
    • Opgaver
    • Samtidshistorie
    • Virksomhedsøkonomi
  • STX
    • AT Metoder
    • Billedkunst
    • Biologi
    • Dansk
    • Engelsk
    • Erhvervsøkonomi
    • Fransk
    • Fysik
    • Historie
    • Kemi
    • Mediefag
    • Oldtidskundskab
    • Opgaver
    • Psykologi
    • Religion
    • Samfundsfag
  • HTX
    • Kommunikation/IT
    • Opgaver
    • Teknikfag
    • Teknologi
    • Teknologihistorie
  • HF
    • Opgaver
  • Tilføj noter
  • Kompendier
  • Blog
  • Litteraturlistegenerator
  • Beregnere
Du er her: Forside / STX / Biologi / Biologi: Ekstraktion af fedt i chips

Biologi: Ekstraktion af fedt i chips

oktober 7, 2016 af Alexander Leo-Hansen Skriv kommentar

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Formål:

Dette forsøg, der er blevet foretaget, går sådanset ud på at finde fedt massen i et par forskellige chips poser, den ene ved navn ’’Lays’’, samt den anden ved navnet ’’Kim’s’’ denne estraktion, vil vi forsøge at estrakhere fra de tynde lags stegte kartofler. Chips generelt set, består primært af stivelse. Det vi gerne vil forsøge, at ekstrahere vores stof med, fra et opstående fedtmolekyle, er petan-stoffet.

Problemet bunder ud i, at chips er lavet af kartoffel spåner, som der inderholder fedtstof (plante olie) og stivelse, herunder også rigeligt med salt. Hvordan får man trukket fedtet ud?

Teori:

For at komme frem til hvilket slags fedtstof vi har med at gøre, for at se om hvorvidt at det er et letopløseligt stof, eller bestående af en fastere form, der må man også overveje, om hvorvidt at der er tale om de mættede eller umættede fedtsyrer. En mættet fedtsyre (SFA) er en fedtsyre, der ikke indeholder nogen dobbeltbindinger imellem de enkelte kulstof-atomer. Desto flere mættede fedtsyrer, der forekommer i stof, jo mere fast er fedtstoffet. De mættede fedtsyrer findes hovedsagligt i animalsk fedt, herunder også mælkeprodukter (smør, ost mm.) Man skal helst prøve på at undgå, de mættede fedtsyrer, da de kan have en indvirkning på et forøget kolesteroltal, hvilket uheldigvis kan gå hen og få forårsaget hjertekarsygdomme.

De umættede fedtsyre, indeholder til gengæld dobbelt bindinger mellem de enkelte atomer. Mono-umættede fedtsyrer (MUFA) indeholder en dobbeltbinding, polyumættede fedtsyrer (PUFA) indeholder to eller flere dobbeltbindinger. Jo mere umættet et fedtstof er, jo mere flydende er det i dets konsistens. Umættede fedtsyrer, inddeles i såkaldte familier alt afhængig af placeringen af den sidste dobbeltbinding på selve molekylet. Der er hovedsagelige 3 fedtsyrer, som kroppen finder interessante. Det er nemlig, Omega-3 fedtsyrer, Omega-6 fedtsyrer, og Omega-9 fedtsyrer. De fascinerende fangende navne, er en systematisk kemisk navngivning for, hvordan molekylet er blevet opbygget.

Metoder og redskaber:

Den metode som der blev gjort brug af, til dette forsøg var at anbringe et bægerglas med opløsningen af fedt i pentan i et vandbad, som var blevet ophedet til omkring de 100 grader under udsuget. Opløsningen skulle inddampes, indtil at der kun var en tyktflydende olie tilbage i bægerglasset. Bægerglasset blev tørt omhyggeligt, udvendigt og vejet derefter. En meget simpel metode i praksis, dog er resultatet ikke altid ligeså akkurat som man egentlig vil have det til at blive, hvis ikke at man er ekstra påpasselig og præcis med ens beregninger af hvor mange gram chips der bliver vejet.

Der blev brugt 100 g chips, i morter med pistil.

Man skulle afveje 10 g knust chips nøjagtigt, og hælde dem i et tørt bægerglas.

Samt hælde 59 ml pentan op i måleglasset i stinkskab, og lukke for glassets udkant med alufolie. Hælde det præcis afmålte pentan i bægerglasset, med de knuste chips, og omrøre blandingen grundigt ved hjælp af en spatel. Denne blanding, skulle filtreres gennem glasuld i tragt over i den koniske kolbe. Man skulle prøve at få så meget som muligt af pentan stoffet, overført til kolben, dette kunne man gøre ved at presse chipsmassen med spatelen.

Resultater:

9,1 g chips= Masse chips

Masse i kolbe= 94, 1 g

Masse i kolbe+fedt= 88,5 g

Procent udregningen af det ekstraherede fedt er således:

3,3 divideret med 9,1×100= 36,2 %

Fejlkilder:

– Vanddråber på indersiden af kolben, under vejningen
– Chips rester i fedtopløsningen
– Ikke alt fedtet, blev ekstraheret
– Ingen garanti på at, alt petan er fordampet væk.

Konklusion:

Man kan hermed konkludere, at der er mere fedt i chips end nogen måske lige havde haft forventet. De er ekstremt usunde, men det er der jo så også en hel masse andre ting som er, man må bare sørge for at finde dem med det laveste fedtindhold i sig, samt ikke at spise alt for mange af dem.

Ingen relaterede artikler.

Skrevet i: Biologi

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skoleanalyser.dk er en reklamefinansieret side, der indeholder affiliate links og annonce artikler.

Alexanderleo.dk
Snydbookmakerne.dk
Festivaltips.dk

Danders&More

Copyright © 2023 · News Pro Theme til Genesis Framework · WordPress · Log ind

Skoleanalyser.dk bruger cookies. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies. Denne information deles med tredjepartOK Reject Læs mere
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR