Havmåge
Richard Bach er en amerikansk forfatter født i 1936. Han blev verdenskendt i 1970 da han udgav ”Jonathan Livingston havmåge”. I alt har han udgivet 11 bøger. Richard Bach var oprindeligt uddannet pilot og har både arbejdet som redaktør på et flyvemagasin og stunt pilot. Han har 6 børn, med sin første kone, som han dog blev skilt fra fordi han ikke troede på ægteskabet. (Derefter er han dog blevet gift 2 gange mere.)
Når man først ser selve bogen ”Jonathan Livingston Havmåge” ligner det en lille ubetydelig bog og så er det endda en billedbog. Men fortællingen om Jonathan havmåge er så meget mere end det. Jeg havde ikke læst bogen før, men havde dog hørt godt om den. Jeg havde haft den stående på min hylde og havde ikke fået taget mig sammen til at læse den, men da vi fik til opgave at skulle skrive om en bog, var den helt perfekt. Jeg blev meget positivt overrasket. Hvad ved første øjekast bare er en historie om en måge, der lærer at flyve, er faktisk en utrolig inspirerende historie om at lære nyt og lære mere.
“Jonathan Livingston Havmåge” handler om den unge havmåge Jonathan som elsker at flyve. Han bruger hver dag på at lære hvordan han kan blive hurtigere og dygtigere til at flyve og manøvrere i luften. Da Jonathan er anderledes end de andre måger bliver han udvist af flokken og bliver dømt til at leve resten af sit liv alene. En dag møder Jonathan to smukke og venlige måger. De siger at de er kommet for at tage ham hjem, så Jonathan tror straks han er på vej til himlen. Jonathan finder efterhånden ud af at han ikke er kommet i himlen. De to måger har ført ham hen til en flok der, ligesom ham, elsker at flyve og stræber om at blive hurtigere. Hos den nye flok møder Jonathan en gammel måge som kan flyve med tankens hastighed. Efter at Jonathan har lært evnen at flyve med tankens hastighed, vil han have mere. Han beslutter sig for at flyve tilbage til sin gamle flok og vise dem hvad flyvning er. På vejen tilbage møder han en ung måge Fletcher Lynd som han træner og efter 3 måneder har han samlet 6 elever. Jonathan og eleverne når til de fjerne klipper og begynder de at holde flyvelektioner hen over Jonathans gamle flok. Efter lidt tid melder den første måge sig for at lære at flyve og trodser flokkens regel om snakke med de udstødte. Efterhånden slutter flere sig til og Jonathan udnævner Fletcher til den nye leder af den nye flok.
Bogen er delt op i 3 dele, som handler om forskellige stadier i Jonathans liv. Første del er hans liv sammen med sin flok og livet som udstødt. Anden del handler om hans nye liv sammen med de måger som har samme ønsker som ham. Tredje del handler om hans liv som vejleder for de unge måger.
Jonathan Livingston: Jonathan er en anderledes måge end de andre. Han kan ikke forstå flokkens måde at leve på og vil hellere være sulten end at undvære sin flyvning. Jon er en meget stædig måge. En eneste gang er han ved at give op og gå tilbage til flokken, men i mellem tiden finder han ud af hvordan det skal gøres og er straks tilbage i luften igen. Han bliver drevet af det at lære mere.
Chiang: Jonathans læremester. Chiang er den ældste af mågerne i den nye flok. I stedet for at blive svækket af sin alder, er han blevet stærkere af den. Chiang lærer Jonathan at flyve med tankens kraft. Faktisk lærer han ham at lære. Chiangs sidste ord til Jonathan er, ”bliv ved med at arbejde med kærlighed.” Det er disse ord som får Jonathan til at indse at han aldrig rigtig kan blive fri, hvis han ikke lærer at tilgive.
Fletcher Lynd: Jonathans første elev. Jonathan kan genkende sig selv i Fletcher. Fletcher er, på samme måde som Jonathan, også blevet udvist af sin flok. Han har samme ønske som Jonathan, han er ligeglad hvad de andre tænker og de skal i hvert fald ikke stoppe ham i at flyve. Fletcher bliver beskrevet som en bølle, men det er alligevel det der får ham frem og bliver en af Jonathans bedste elever. Inden han ’får lov’ til at lære at flyve, lærer Jonathan ham at man kommer ingen vegne, hvis man ikke kan lære at tilgive.
Bogen tager mange relevante emner op. Temaer som individualitet, holde på ens egne meninger og drømme, selvom det kan komme med en stor pris. Hovedtemaet er at man skal finde sig selv og være tro mod sig selv. Her får Jonathan heldigvis udlevet sin drøm, men han kunne ligeså godt have vendt om levet som en normal måge. Jeg tror mange har oplevet at ønske noget, men så have lagt det til side, fordi det ville få andre mennesker til at se dem anderledes. Dem der er så modige at gå mod strømmen, har til sinde at ignorere og lukke andre mennesker ude fordi de ikke syntes de tænker ligesom dem. Her viser bogen om Jonathan et godt eksempel, da Jonathan siger til Fletcher: ”Vær ikke så hård mod dem, Fletcher Havmåge. Ved at støde dig ud har de andre måger kun skadet sig selv og en dag vil de forstå det, og en dag vil de se, hvad du ser. Tilgiv dem og hjælp dem til forståelse.”
Jeg syntes bogen har inspireret mig meget. Det er en bog man kan læse flere gange og stadig finde nye sider af som man ikke har lagt mærke til før. Bogen behandler et altid aktuelt emne. Selvom den snart er 40 år gammel, rammer den stadig noget i de fleste mennesker. Det er en lille bog med at stort emne. Som Bach begynder historien med: ”Til den virkelige Jonathan Havmåge, som lever i os alle.” med dette tror jeg han mener at vi alle et eller andet sted har et ønske om at ’flyve’ og være frie. Spørgsmålet er bare om vi tør.
erik aaberg skriver
hej lige en kommentar til din arktilkel min kone gav mig den til mjg hun ramte plet det samme gør du mit liv i en nøde skal hil erik aaberg