Billedeforbud i religionerne
Islam:
Der er billedforbud inden for islam. Dette betyder, at der ikke benyttes billeder af mennesker eller dyr til fx udsmykning. Derimod benyttes kalligrafiske gengivelser af Koran-citater og geometriske mønstre. Forbudet mod naturtro gengivelser af mennesker og dyr findes ikke i Koranen, men er baseret på retslærdes udlægning af hadith-steder, som tilskrives Muhammad.
Årsagen til forbudet skyldes frygt for, at der kan opstå en tilbedelse af de afbildede personer, hvilket er i modstrid med troen på Allah som eneste Gud og dermed den eneste, der bør tilbedes.
Billedforbudet har forbindelse til begivenheder i tidlig islam, hvor Muhammed/muslimerne smadrede alle billederne i Kaben i Mekka i år 630 og erklærede denne for centrum for tilbedelse af Allah alene.
Man mener at billeder kan friste til tilbedselse af billedet istedet for Allah. Muhammed afbildes i dag ofte med arme og ben uden ansigt. Der er istedet en lyskegle/hvis cirkel eller man ser ham bagfra. Muhammed bliver afbillede med lys/ild rundt om sig, det viser han er hellig -> oplyst.
Allah kan ikke tegnes fordi han er for ”stor” til at han kan reduceres til et billede.
Muhammeds begik ikonoklasme på billederne = Billedeødelæggelse.
I hadith (=skrifter om muhammes levemåde) står der at billedeforbudet gælder alle mennesker og dyr. Man må ikke tegne/lave skulpturer osv. Af levende væsener. Det er kun Allah der skal skabe, han er skaberen.
Ikke alle muslimer overholder billedeforbuddet. En del mener, at man godt må vise/se billeder/skulpture af mennesker.
Jødedommen:
I jødedommen er der forbud imod afbildninger af Gud, fordi man mener, at enhver afbildning vil indebære en begrænsning af Gud, der opfattes som ubegrænset.
2. Mosebog 20,4-5 (Gamle Testemente): ”Du må ikke lave dig noget gudebillede i form af noget some helst, oppe i himlen, på jorden, undervandet eller under jorden. Du må ikke tilbede dem og dyrke dem, for jeg herren din gud er en lidenskabelig gud”.
Det tolkes ofte i dag, så man godt må afbillede alt andet end gud. Nogle steder må man også lave gude billeder.
Kristendommen:
2. Mosebog 20,4-5 (Gamle Testemente): samme skriftsted som hos jøderne. Billedetforbudet ”eksisterer” ikke (bruges ikke), fordi Jesus har vist sig for menneskerne. (Gud har vist sig igennem Jesus).
SIKHRELIGION:
Har billedforbud da deres grundlægger Guru Nanak understregede, at Gud som altophøjet væsen er oplyst ved sig selv og ikke kan afbildes. Det er Guds navn, man skal meditere på, idet han som tidløs mere er et princip end et væsen. Den måde, Gud har gjort sig manifest på, er i guruerne og i deres hellige ord, som står nedskrevet i sikhernes helligbog Adi Granth
Skriv et svar