• Sitemap
  • Annoncering
  • Om
  • Kontakt

Skoleanalyser.dk

- Din vej til topkarakter

  • Forside
  • HHX
    • Afsætning
    • Erhvervsret
    • International Økonomi
    • Opgaver
    • Samtidshistorie
    • Virksomhedsøkonomi
  • STX
    • AT Metoder
    • Billedkunst
    • Biologi
    • Dansk
    • Engelsk
    • Erhvervsøkonomi
    • Fransk
    • Fysik
    • Historie
    • Kemi
    • Mediefag
    • Oldtidskundskab
    • Opgaver
    • Psykologi
    • Religion
    • Samfundsfag
  • HTX
    • Kommunikation/IT
    • Opgaver
    • Teknikfag
    • Teknologi
    • Teknologihistorie
  • HF
    • Opgaver
  • Tilføj noter
  • Kompendier
  • Blog
  • Litteraturlistegenerator
  • Beregnere
Du er her: Forside / STX / Biologi / Biologi: Journal – madforsøg

Biologi: Journal – madforsøg

oktober 7, 2016 af Alexander Leo-Hansen Skriv kommentar

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Formål: Den centrale facitliste ved dette forsøg, som min gruppe og jeg fik udført for omkring 7 dages tid siden efterhånden, var at se om hvorvidt at vores samling af forskellige hypoteser, så ud til at være sandfærdige eller ej. Det var basalt set, blot en påvisning af stivelse i madvarer, som skulle testes af. Det mere eller mindre simplificeret forsøg, kunne egentlig også godt indebære forskellige typer af meninger bag rent faktisk, at udføre det.

Man kunne jo godt tænke, at gluten allergikere gerne ville vide, hvad der indeholdte en masse stivelse, eller ej. Netop fordi, at stivelse plejer at indeholde en masse spor af gluten i madvarer, såsom hvedemel som man kan købe i ens lokale supermarked, foreksempel.

Metode og anvendte materialer:

Banan – udskåret i tynde små skiver, blev der bl.a. anvendt.
Rugbrød – skåret ud i små firkantede stykker.
Valnød – nødden blev knust i flere mindre stykker, dog stadigvæk i en medium størrelse.
Havregryn – blev bare drysset ned i en petriskål, som i øvrigt blev brugt til alle madvarerne.
Skumfiduser
– en lyserød lille luftig skumfidus, blev ligeledes blot placeret midt i en petriskål.
Pasta
– den italiensk inspireret kornsort, de lange af slagsen, blev knækket i mindre stykker.
Banan m. spytamylase
– et lille stykke banan, blev lagt på tungen i ca 5 min.

Derudover fik vi brugt en lille gennemsigtig petriskål til, at putte disse fødevarer i. Tiden blev timet via at registrere klokkeslettet, fra vores mobil telefoner af. Ellers blev der brugt et skærebræt, og en køkkenkniv til, at skære de udvalgte varer ud. Vi havde allesammen vores papirer foran os, med hvad enten det var en kuglepen eller en blyant, som blev brugt til at skrive ned. Med fokus på, om hvorvidt at vi mente at noget bestemt, havde en kulhydratholdig masse i sig eller ej.

Der skulle tilsættes en dråbe KI3 – denne koefficient blev brugt til, at se om der forekom nogen former for farveændring ifht indhold, eller mangel derpå, af stivelse i varen.

Databeregning: Der blev ret hurtigt dannet en gennemgående enighed om, at bananen var nærmest spækproppet med stivelse. Hvilket så ud til, at vi havde ret i, ifølge resultaterne. Stortset alle varerne indeholdte stivelse, i en høj eller mindre grad. Lige udover skumfiduserne, den blev vi alle pænt meget forbavset over at finde ud af, ikke skiftede sit kemiske naturlige lyserøde skær. Havregrynet, stak også lidt ud ved, at blive kulsort lige med det samme, i løbet af et splitsekund ca.  

Diskussion: I og med, at der opstod lidt af en mere eller mindre småchokerende reaktion, ifht skumfidusen som ingen ændring havde i sig, så blev der diskuteret lidt frem og tilbage. Sherlock Holmes hatten var hermed fundet frem, og der skulle findes en eller anden form for logisk sammenslutning bag det med, at vi alle sad naivt og havde haft troet, at den ville skifte farve i al den tid. Når nu at der findes forskellige typer af stivelse, lige fra det man kan finde i nykartofler, brune kartofler etc, til forskellige typer af skruepasta poser og lignende produkter, så kunne det måske godt tænkes at det var derfor at der intet skete. Altså fordi, at den art af stivelse, ikke kunne reagere med det kemikalie som vi fik tilsat.

Konklusion:
Vores forsøg, var mere eller mindre succesfyldt. Ingen dråber gik til spilde, og der var ingen brokkende lyde over, at det var et langtrukkent forsøg, eller andet i den dur. Det hele spillede faktisk, og der var en begejstring for at tjekke resultaterne ud. Så jeg går lidt ud fra, at det er et plus, hvis nu at vi skulle lege med tanken om, at vi egentlig var laboranter som skulle øve sig i praksis.

Derudover, fik det egentlig også på en måde vakt en påmindelse frem, om at tjekke bagsiden på fødevarene, som man nu investere i til dagligt. Det kunne jo være, at man blev overrasket.

Vi fik blandt andet kigget forundrende på hinanden over, at vores spytkirtler for det meste, producerer et naturligt nedbrydende og ret så effektivt enzym – altså en reference til spytamylasen, som egentlig også består af et overhob af proteiner. Den bruges til at kunne nedspalte, og dermed også nedbryde stivelsen, også kendt som polysakkarider (baner af sammensatte glukose-molekyler). Dernæst fortsætter spaltningen ved, at omdannes til monosakkarider, ifølge min forståelse af det.
Med andre ord, så var forsøget bestemt ikke forgæves.

Ingen relaterede artikler.

Skrevet i: Biologi

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skoleanalyser.dk er en reklamefinansieret side, der indeholder affiliate links og annonce artikler.

Alexanderleo.dk
Snydbookmakerne.dk
Festivaltips.dk

Danders&More

Copyright © 2023 · News Pro Theme til Genesis Framework · WordPress · Log ind

Skoleanalyser.dk bruger cookies. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies. Denne information deles med tredjepartOK Reject Læs mere
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR