Synes du de store landbrugsmaskiner er interessante? Og kunne du tænke dig at sidde bag rattet, når markerne skal høstes, gødes og pløjes? Så er uddannelsen til jordbrugsmaskinfører måske lige noget for dig. Det er nemlig en uddannelse, hvor du lærer, hvordan de store maskiner betjenes og vedligeholdes. Du skal have flair for teknik og ikke have noget i mod at få olie på dine fingre. Du får indblik i at bruge alle de maskiner, der hører til et moderne landbrug og vil, når du er udlært, være klar til de vigtige udfordringer arbejdet byder på.
Indholdsfortegnelse
Der er mangel på dygtige jordbrugsmaskinfører
Der er brug for dygtige jordbrugsmaskinfører over hele landet. Branchen byder på mange spændende stillinger, og du kommer til at spille en vigtig rolle for landbrugets drift. Du er den, der ved, hvordan traktorer, mejetærskere, rendegravere, gyllespredere, såmaskiner mm. håndteres og brugen af maskinerne kombineret med andre tekniske arbejdsområder skaber en spændende og varieret hverdag. Uddannelsen til jordbrugsmaskinfører er ligesom jobbet en blanding af praktisk arbejde og teknisk viden. Det giver dig en rigtig god mulighed for at få job i flere forskellige brancher.
Du får en grundlæggende viden om landbrugsdrift
Jordbrugsmaskinfører-uddannelsen er et speciale, der ligger under landbrugsuddannelsen. Når du uddanner dig til jordbrugsmaskinfører, tilegner du dig derfor en basal viden om arbejdet med landbrug generelt. Det er nemlig nødvendigt med en grundlæggende viden om driften af et landbrug for at varetage stillingen som jordbrugsmaskinfører. Derfor lærer du om afgrøder, plantekendskab, markplaner, økologiske grundprincipper, miljøforhold, teknik samt ny innovativ teknologi såsom GPS-styring og droner. Ud over at betjene de store landbrugsmaskiner og i tillæg forskellige entreprenørmaskiner lærer du også at vedligeholde dem og at foretage forskellige former for mindre reparationer:
Varighed og praktik
På skolen starter uddannelsen med et såkaldt grundforløb, der varer enten 20 uger eller 40 uger.
Uddannelsens varighed afhænger af den erfaring og baggrund, du kommer med. Kommer du fra 9. eller 10. klasse tager uddannelsen 4 år og 3 måneder eller 3 år og 9 måneder og er du over 25 år skal du kontakte den pågældende skole for at finde ud af varigheden. Størstedelen af uddannelsen foregår som praktik. Praktikken kan foregå i Danmark eller i udlandet, det er op til dig. Når der er gået 2 år af uddannelsen har du mulighed for at afslutte den som landmandsassistent. Det er også muligt at tage uddannelsen på et landbrug. Det kræver at landbruget er et godkendt praktiksted.
Er du fyldt 25?
Hvis du har rundet de 25 år kan du tage uddannelsen som en EUV. Det er en voksen-erhvervsuddannelse, der sammensættes individuelt fra person til person. Man kigger på din tidligere uddannelse og erhvervserfaring og bestemmer ud fra det hvad du skal have af fag mm. EUV’en vil derfor i mange tilfælde være kortere end en EUD (erhvervsuddannelsen for unge). Ud over, at der måske kortes af uddannelsen, vil en EUV som regel være bygget op på samme måde som en EUD.
Er du interesseret i en EUX?
Hvis du ikke har lyst til at lukke muligheden for at læse videre, kan du tage maskinfører-uddannelsen som en EUX. Det vil sige, at du både får et svendebrev, men også bliver student. Det giver dig mulighed for både at arbejde faglært – for eksempel rejse til udlandet og prøve kræfter med dit fag – eller at læse videre på baggrund af den gymnasiale uddannelse.
Spændende fremtidsmuligheder
Som jordbrugsmaskinfører har du som før skrevet gode muligheder for at få et godt arbejde både herhjemme og internationalt. Du kan for eksempel starte med at tage en praktik i Australien, USA eller Tyskland, hvis du drømmer om at komme udenlands. Herhjemme er der dog også mange spændende jobs at varetage. Det kan for eksempel være:
- På maskinstationer
- I landbruget
- I entreprenørvirksomheder
- I anlægsbranchen
- Som selvstændig
Du kan også vælge at videreuddanne dig til for eksempel:
- Jordbrugsteknolog
- Agrarøkonom
- Produktionsleder
Skriv et svar