Indholdsfortegnelse
Denotativt
Reklamens første scene er filmet foran et supermarket, hvor der er sne, hvilket indikerer vi er i vinterperioden. Efterfølgende ser vi ind i butikken, hvor en nedtrykt ung man står ved butikkens hylder og sætter priser på varerne. I den anden ende af butikken ser vi en ældre lettere trist herrer stå ved kassen og lave regnskab, de er begge på arbejde juleaften og har i den forbindelse fået den sene vagt.
Inde i butikken er der pyntet op til jul, da det i denne reklamefilm, som sagt foregår juleaften. Efter vi har fået indblik i butikken, ser vi skiftende scener mellem to mennsker som sidder på en bænk i hver sin side og kigger hver deres vej. Landskabet omkring dem er helt snehvidt samtidig med, at det stadig sner.
Ydermere ser vi en hund som på trods af denne sæson også er udenfor i vinterkulden.
Pludselig ser alle de beskrevne folk op mod himmelen, hvor julemanden sidder i sit juleværksted, hvor der står en masse sne kugler omkring ham, et stearinlys og hans tegnebræt bag ham. Stemningen omkring ham er meget idyllerisk og der er et svagt lysskær i rummet som udgør en hyggelig stemning.
Julemanden sidder og drikker en Coca Cola, hvor efter han griber en sne kugle, hvori de personer som er beskrevet befinder sig i.
En glad sang starter og vi ser julemanden dreje kuglen, der gør, at hele kuglebyen begynder at dreje rundt.
Det starter med 4 Coca Cola lastbiler kommer kørende ud af deres lager.
Derefter falder den unge ekspedient ned i en kundevogn, hvor han kører frontalt ind i en bamseopstilling og derefter med fuld fart ud af butikken.
På en hurtig skiftende scene ser vi den ældre herrer, der stod i kassen vende et skilt fra åben til lukket.
Scenen bliver nu skiftet tilbage, hvor vi ser en glad og forventningsfuld ung herrer, som suser ned gennem de tomme gader.
Hans vej ligger forbi en tv-forretning, hvor vi ser to fjernsyn med hver deres køkkenprogram, hvor to kokke, henholdvis en mand og en dame efterfølgende står i samme køkken, da julemanden, har drejet på sne kuglen.
Vi ser et nærbillede af julemanden, som nøje overvejer sit næste træk om hvordan han skal dreje kuglen.
Igen ser vi sne kugle byen og den unge herrer forsætter sin færden ned af vejen. Scenen bliver nu hurtigt skiftet over til, at man ser hunden som stod uden for, nu nærmest bliver kastet ind af en hundelem og hen af stuegulvet hvor den kolliderer ind i en masse gaver som er pakket ind.
En dreng og en pige vender sig med et stort smil på læben og drengen er hurtigt henne ved hunden og får fysisk kontakt med den. Julemanden forsætter sit arbejde uden for glaskuglen og han får derved ført de to sammen som sad på bænken i hver sin side, men som nu sidder i samme side, tæt sammen og kysser.
Den unge herrer som har haft en længere tur hjem fra supermarket har vi nu fokus på igen og ser han har retning mod et stort og flot hus.
Han braser ind igennem hovedetdøren og alle de ellers rolige gæster får et chok, men viser glæde for hans ankomst og tilstedeværelse. Han får derefter en plads ved middagsbordet og snakken går i alle kroge.
Vi ser til slut en meget glad og tilfreds julemand i hans juleværksted.
Konnotativ analyse
Målgruppen:
Jeg vil definere målgruppen som meget bred. Reklamen bruger også medvirkende der er i aldersgruppen fra cirka 10 år til omkring 65 år. Hvilket hurtigt kan indikere Coca Cola gerne vil henvende sig til alle, da deres produkt er en anerkendt læskedrik, som mange mennesker drikker. Produktet afsættes i hele verdenen og produktet kan ikke indskærpes til en lille bestem målgruppe. Ydermere er reklamefilmen opbygget på en måde så vi skal føle, at Coca Cola fører os sammen, og hvem i verden vil ikke være sammen med deres familier juleaften.
Musikkens påvirkning:
25 sek. inde i reklamefilmen, starter en sang som gør os glade og får os til at tænke positivt når vi ser reklamefilmen. Dette at gør det hele går op i en højere enhed og vores udbytte af reklamen bliver ført i en positiv retning. Vi føler glæde ved at høre et glad nummer i forhold til en sørgelig sang, som kunne have påvirket os i en retning af, at vi i slutningen kunne have siddet med en tom følelse inden i os, trods det ender lykkeligt. Derfor har valget af musikken en stor rolle fordi vi bliver påvirket af den.
Tolkning:
Jeg mener reklamen skal signalerer, at Coca Cola fører os sammen. Det tidspunkt vi alle gerne vil være samlet er til jul, det er derfor vi ser julemanden sidde som en “gud” og dreje kuglen og sørge for, at alle de mennesker som ikke er sammen juleaften eller ikke har nogle at være sammen med, skal føres sammen med de mennesker som de enten er forelsket i eller har aller størst kærlighed til. Bl.a. ser vi damen og manden som sidder på bænken, de to ansatte i butikken som får fri, den unge mand som kommer hjem til sin familie, som julemanden fører sammen. Vi skal opfatte Coca Cola, som et samlingspunkt som netop kan samle os alle.
Farver i reklame filmen:
Farverne og kontrasterne i filmen er meget nedtonede, vi får på intet tidspunkt et meget skarpt skær i hovedet da lyset bliver holdt nede. Enten er det et svagt lys som oplyser billedet eller stearinlys som indikerer hygge. Sneen som daler uden for vinduet i reklamenfilmen, har også en vigtig rolle. Sneen kan opfattes i to retninger, enten at følelserne er blevet kolde og vi intet kan føle for en mulig partner, eller kan opfattes i en anden retning, som jeg vil mene der er mere belæg for i denne sammenhæng. Da følelsen af familien er samlet juleaften, forventningsfulde børn, glade bedsteforældre og en dejlig samlever og at sneen daler udenfor vinduet, det giver prikken over i’et og giver det sidste pift til den hyggelige stemning.
Vurdering:
Reklamen virker meget troværdig selvom vi godt ved, at en Coca Cola ikke kan fører os sammen får vi alligevel en følelse af samhørlighed når reklamefilmen promovere produktet.
Reklamens opbygning i forhold til starten og hvordan den slutter gør, at vi får en speciel følelse inden i os som siger det er synd for dem som ikke er sammen med deres familier, men da Coca Cola julemanden får alle samlet og med deres familier, bliver vi glade igen og “takker” Coca Cola for, at familien kan genforenes med deres familier og venner juleaften. Derfor er det er en god reklamefilm.
Perspektivering:
Reklamefilmen kan perspektiveres til det 2200-århundredes travle hverdagsliv. Vi ser i stigende grad disse situationer, hvor medarbejdere må arbejde juleaften på grund af stigende arbejdsløshed, krisen kradser, firmaerne vil tjene flere penge og det er generelt svært at finde jobs, derfor vælger de fleste at tage vagten juleaften, hvis de bliver beordret til det. Da chancen for at finde et nyt job i disse tider er minimale. På trods at Coca Cola kan meget, kan de desværre ikke gøre verdenssituationen bedre, så det, at de to medarbejdere i butikken kan få fri er bare et symbol på at Coca Cola gerne vil vise at deres læskedrik/produkt kan alt. Desværre kan det bare ikke afspejle sig i den verden vi lever i.
Retoriske virkemidler
Appelformer
Min overbevisning er, at der anvendes Pathos appelformen på baggrund af:
Taleren (Coca Cola) overbeviser os (modtageren) om, at Coca Cola bringer os sammen til de vigtige højtider og gør fællesskabet større. Dvs. vi får følelsesrelationer til objektet fordi det fremstår som en produkt der kan bringe os sammen.Vi tror på det fordi vi opfatter taleren som troværdig. I denne sammenhæng skal troværdig forståes som, den måde taleren har opbygget reklamefilmen på, den opfylder de behov vi som kunder har brug for og den taler til vores indre følelser som vi individer behersker. For vi alle ved, hvordan vi ville føle, hvis man en juleaften var helt alene uden familie eller venner. Derfor knytter vi følelser til objektet på baggrund af den måde taleren har formidlet produktet/budskabet til os forbrugere.
Skriv et svar