Der er både fordele og ulemper forbundet med at sidde i uskiftet bo, når den ene ægtefælle går bort. På den ene side sikrer det måske, at den efterlevende kan føre et liv nogenlunde som før ægtefællens død, men samtidigt vil der være restriktioner, som kan virke hæmmende for den efterlevende. Her kommer vi ind på, hvad det egentlig vil sige at sidde i uskiftet bo og beskriver de fordele og ulemper, der umiddelbart er i forbindelse hermed.
Indholdsfortegnelse
At sidde i uskiftet bo
Hvis din ægtefælle dør og I kun har fælles børn, kan du beslutte at sidde i uskiftet bo. Det vil sige, at formuen efter din ægtefælle, som ellers skulle fordeles til dennes børn straks, ikke bliver fordelt eller ”skiftet”. I stedet får du som ægtefælle rådighed over hele formuen. At sidde i uskiftet bo betyder således, at den efterlevende ægtefælle vælger, at arven efter ægtefællen ikke skal fordeles med det samme. Den efterlevende kan sidde i uskiftet bo resten af livet med mindre vedkommende ønsker at gifte sig igen. I det tilfælde skal boet skiftes og arven fordeles.
Er du i tvivl?
Det er ikke alle, der er klar over, om de sidder i uskiftet bo, så derfor vil vi lige understrege, at du kun kan sidde i uskiftet bo, hvis du var gift med den afdøde da denne døde og, hvis afdøde havde børn. Er der ingen børn går hele arven til ægtefællen og der er dermed ikke noget at ”skifte”/fordele. At du opfylder de to kriterier betyder naturligvis ikke, at du sidder i uskiftet bo. Da dødsboet blev behandlet fik du en attest tilsendt fra Skifteretten, hvorpå der står om boet er skiftet eller ej.
Fordele ved et uskiftet bo
- Den fordel, der overskygger alle andre er, at den ægtefælle, der lever længst, ikke behøver at udbetale arven til den afdødes børn straks. Normalt ville denne arv udgøre en ¼ af ægteparrets fællesformue og derfor være et stor indhug i den efterlevendes økonomi og måske betyde, at han eller hun ikke kunne blive boende.
- Den efterlevende kan råde temmelig frit over de midler, der er i boet. De må bruges på rejser og almindeligt forbrug. Den længstlevende må ligeledes sætte huset til salg og flytte, så man er ikke på nogen måde stavnsbundet, fordi man sidder i uskiftet bo.
- Derudover sparer den efterlevende de advokatomkostninger, der er forbundet med dødsboets behandling. Ved et uskiftet bo er der ingen omkostninger ud over 500 kr. i retsafgift.
Ulemper ved uskiftet bo
- Hvis den afdøde ægtefælle har særbørn, kan den efterlevende ægtefælle ikke selv bestemme, om han eller hun vil sidde i uskiftet bo. Det kræver nemlig at særbørnene skriftligt giver deres samtykke. Når dødsfaldet er sket, er det måske ikke så let at få det. (Derfor er det vigtigt, at I sammen er på forkant med at få en ”forhåndssamtykkeerklæring” fra særbørnene, mens i begge lever.)
- Som efterlevende må man ikke misbruge midlerne i boet. Der er for eksempel begrænsninger i forhold til hvor store gaver og pengebeløb samt arveforskud man må give væk.
- Man kan ikke gifte dig igen uden at boet skal skiftes. Til gengæld må man gerne leve ”papirløst” med en samlever.
- Alt det den efterlevende tjener skal i det store og hele indgå i boet, så længe det er uskiftet.
- Som efterlevende i uskiftet bo overtager man automatisk den skattemæssige stilling som den afdøde havde. Det kan være både godt og dårligt, så det skal man undersøge nøje, inden man vælger at blive i et uskiftet bo.
Ved at blive siddende i uskiftet bo overtager man sin afdøde ægtefælles gæld. Også en eventuel ukendt gæld. Det kan dog afværges ved at indrykke et proklama i Statstidende.
Skriv et svar