Kontraktmodellen en model, som man ofte bruger til at analyserer et eventyr, fordi de fleste eventyr følger et bestemt handlingsforløb. Modellen er god til at få struktur over teksten, og er derfor en del af den strukturalistiske metode.
Kontraktmodellen kan også kaldes for, hjemme-ude-hjemme modellen, fordi den beskriver hovedpersonens situation i eventyret. Hovedpersonen starter hjemme, hvor alt er sikkert og harmonisk. Personen kommer så ud i det usikre (ude), men kommer til sidst hjem igen, og føler sig sikker igen.
Der er opstillet en graf, som beskriver hele denne “kontraktmodel”, hvor man ser på kontrakten og et senere brud på denne kontrakt.
Kontrakt: Hovedpsonen i eventyret er for det meste hjemme hos sig selv. Alt er godt. Han behøver dog ikke, at være fysisk hjemme. Hans livssituation skal bare være i orden, så han føler sig tryg og sikker, og dette skal ligeledes være tilfældet for det omkringliggende miljø.
Kontraktbrud: Kontraktbruddet kommer nu i teksten, og historien kommer endelig i gang. Hovedpersonen vil typisk drage ud på en rejse, og vil ikke føle sig tryg mere. Denne rejse vil bestå af nogle forhindringer, som han skal klare på vejen. Målet er at løse dette brud på kontrakten og komme væk fra det ukendte. Det er dog ikke en fysisk kontrakt.
Kontrakt: Hovedpersonen er nu kommet hjem fra sin rejse, og gennemførte forhindringerne. Harmonien i teksten bliver markant bedre, og gerne endnu bedre end udgangspunktet var. Personen er ofte blevet forandret efter sin rejse, fordi han har indset nogle ting om sig selv. Man skal derfor op på et “højere” niveau i teksten, hvis man skal forklare denne forbedrelse.
Det skal pointeres at kontraktmodellen også kan være omvendt. Dette ses fx. i Tepotten, hvor man ser skyggen er ude-hjemme-ude.
Skriv et svar