Nyhedsformidling
Efter angrebet på World Trade Center d. 11/9 2001 indledte George Bush, USA’s præsident, en intensiv jagt på terrorismen. Denne jagt førte til Den anden golfkrig, også kaldet Irak krigen. Sjældent har en krig fået så meget dække af pressen, og en af de største begivenheder, var da ekstremt fotografisk materiale fra Abu Ghraib fængslet blev offentliggjort. Billederne afslørede forskellige overgreb på fangerne, en begivenhed der også nåede Danmark og blev dækket af den danske presse. Jeg har valgt en artikel fra Ekstra Bladet, som omhandler overgrebene i Abu Ghraib. Jeg vil redegøre for artiklens synspunkter og dens opbygning. Så vil jeg analysere dens fremstilling af emnet og hvilke virkemidler den gør brug af. Slutteligt vil jeg komme med min vurdering af hvorfor en artikel i avisen Ekstra Bladet får netop denne udformning.
Artiklen behandler overgrebene i Abu Ghraib fængslet udenfor Bagdad. Generalmajor Antonio Taguba fra den amerikanske hær har udarbejdet en rapport om overgrebene. Journalisten Seymour M. Hersh, som også beskrev amerikanernes værste krigsforbrydelser under Vietnam krigen, har beskrevet indholdet af denne rapport.
Ekstra Bladets Jesper Hjorth bygger sin artikel på Hershs beskrivelse af rapporten. Når man læser Jesper Hjorths artikel får man det indtryk, at alle overgrebene i Abu Ghraib er af seksuel karakter. Således beskriver han i detaljer, hvordan mænd er blevet ydmyget, voldtaget og udsat for anden grov seksuel krænkelse. Han afslutter artiklen med at sige, at fangevogterne postulerer, at overgrebene foregik efter ordre fra den militære efterretningstjeneste CIA og folk fra civile sikkerhedsfirmaer.
Artiklen, der kritiserer amerikanernes opførsel, tager udgangspunkt i en rapport skrevet af en generalmajor fra den amerikanske hær, og det giver den en vis form for troværdighed. Ved læsningen af artiklen, er det dog iøjefaldende, at Jesper Hjorth kun nævner tortur af seksuel karakter og kun foretaget på mænd. Han medtager, efter min vurdering, således kun det fra rapporten han mener, har læsernes største interesse: ekstrem seksuel vold og udnyttelse.
Det ødelægger ikke troværdigheden, men efterlader en med følelsen af, hvad Jesper Hjorth mener Ekstra Bladets læsere vil finde interessant. Troværdighed er vel heller ikke, den første ting man ville sætte på Ekstra Bladet, da dette er en kendt for sine skandaløse fremstillinger og sin frækhed, udelukkende for at sælge flest mulig aviser.
Det afspejler sig også meget godt i artiklen, hvis nyhedkriterier er aktualitet, det uventede og konflikt. Det er 3 kriterier, der kendetegner sensationsartiklerne. Aktualiteten siger sig selv, det er mindre end en uge siden, at overgrebene er blevet offentliggjort, nyheden er stadigvæk varm, folk er stadigvæk interesseret i den og den er endnu ikke udtømt. Det uventede er også et godt kriterium for en sensation, folk bliver mere påvirket, hvis der sker noget uventet. Man må nok sige, at overgreb af denne grad var ret uventet, selvom ingen sikkert var i tvivl om, at fangerne ikke havde særlig gode kår. Konflikt siger også lidt sig selv, der skal jo være noget at skrive om, men her bliver det konflikten mellem soldaternes handlinger og etikken. Kan det på nogen måde forsvares, den måde de handlede på. Til sidst i artiklen bliver hentydet til CIA og nogle andre sikkerhedsfirmaer, så konflikten kommer også til at lægge mellem hvis ”skyld” det var. Om det var soldaterne eller deres overordnede, der havde ansvaret.
Rent sproglig er artiklen ret let læselig, den er kort og der bruges ikke svære ord eller fremmedord. Til gengæld bruger den mange stærke og negative ord, som homo-voldtægt, sadist-tortur, berygtede, grov, hensynsløs, værste, ekstremt fotografisk og mange andre. Udover at forstærke og polarisere de ord, de lægger sig opad, virker disse også som signalord. Signalord er ord, der skal fange vores opmærksomhed og stimulere vores lyst til at læse artiklen. Et rigtigt tydeligt eksempel på dette er overskriften ”SADIST-TORTUR var rutine”. Ikke nok med sadist-tortur er skrevet med store bogstaver, selve fonten er også gjort lidt større. Når vi ser sådan en overskrift fanger vores øjne ordet Sadist-tortur, og straks bliver vores nysgerrighed vakt, og vi vil gerne vide mere.
De stærke substantiver, verber og adjektiver gør andet end at vække vores nysgerrighed, de er med til at stimulere vores følelser i den ene eller anden retning. På denne måde kan artiklens forfatter få sit budskab ud mere indirekte. Jesper Hjorth gør det blandet andet ved at sætte berygtet for an Abu Ghraib fængslet, hvilket resulterer i at vi får et dårligt indtryk. Selvom man måske aldrig har hørt om fængslet før, vil man straks tænke, at når det er berygtet må det sandelig også være et grimt sted. Så ved at spille på følelserne, bruge signalord og kun fremstille de negative episoder rokker artiklen ved vores holdning til overgrebene og hele fængslet. Derved bliver artiklen meningsdannende.
Dette ligger sig også opad, at artiklen er en baggrundsartikel. Den tager et emne op, som ikke er helt nyt, og ligger en anden vinkel på det, men den forudsætter, at man har et vist kendskab til emnet.
Min vurdering af artiklens opbygning og fremstilling i forhold til Ekstra Bladet som avis stemmer fint overens med bladets formål. Ekstra Bladet er en frokostavis, man skal kunne læse den i sin pause eller mens man venter på bussen. Den bliver endda udgivet i mindre format end normale aviser, så den er lettere at have med rundt. Artiklen er relativ kort og let læselig hvilket passer med, at man hurtigt får et overblik over hotte nyheder, som ikke kræver lang tid at læse. Nyhedstrekanten bliver, om end lidt utydeligt, brugt, så man kan nøjes med bare at læse det første afsnit og stadigvæk få fat i artiklens budskab.
Ekstra bladet er kendt som en sladder og sensationsavis, og artiklen passer fint på det. Artiklen tager udgangspunkt i en rapport af Generalmajor Antonio Taguba, men artiklen gør ikke andet end at remse alle de seksuelle overgreb op, der har fundet sted. Fokus kommer mere til at ligge på de ekstreme seksuelle handlinger end på det faktum om amerikanerne bruger mere tortur mod fangerne i deres fængsler, end andre. De går næsten så vidt som at sammenligne Abu Ghraib med Vietnam krigen ved at bruge Hersh som hovedkilde, han afslørede lignende amerikansk tortur under Vietnam krigen. Det er det Ekstra Bladet sælger på, det bizarre og absurde. ” Find dig i Ekstra bladet eller find dig i hvad som helst”
Skriv et svar