Er du færdig med gymnasiet til sommer? Så skal du allerede nu begynde at overveje, hvad der så skal ske. Ja, det virker uoverskueligt, og som ekstremt langt ud i fremtiden, men faktum er at dine valg nu, påvirker dine muligheder senere. Ved du allerede, hvad du vil læse? Så skal du gøre op med dig selv om du allerede vil starte efter gymnasiet. Du kan dog vælge at tage et sabbatår og arbejde eller rejse som det passer dig, det er kun dig selv der bestemmer. Der er naturligvis fordele ved at starte med at studere efter gymnasiet, men er du stadig lidt i tvivl om, hvad du skal studere, er det bedre at vente.
Indholdsfortegnelse
At flytte hjemmefra og starte på en uddannelse
Når du er færdig som gymnasieelev, kan du godt regne med at det voksne liv for alvor begynder, uanset om du vælger at rejse ud i verden eller ej. Det er højst sandsynligt i året efter gymnasiet at du flytter hjemmefra, og skal til at klare dig selv enten med et arbejde eller SU, her anbefales det naturligvis, at du finder dig et studiejob, men vi ved også godt, at det kan være nemmere sagt end gjort, og vælger du at studere med det samme, er det i starten af studiet meget vigtigt at være social og aktiv, for én af de sjoveste tider i dit liv vil uden tvivl være livet som studerende. Du har naturligvis andre muligheder end din SU, du kan blandt andet få et SU-lån, eller du kan tage et lån online, hvis du ikke vil binde dig til et SU-lån.
Oplev verden og bliv et andet menneske
Rigtig mange unge vælger efter gymnasiet at tage på den såkaldte dannelsesrejse. Begrebet dannelsesrejse er blevet til, fordi mange af dem der tager afsted, vender hjem som nogle langt mere dannede og tænkende personer. Det er en længere rejse, der adskiller sig fra dem, som du tager med dine forældre, ved, at du skal ud på langt mere ukendt territorium, end hvad du finder på en badeferie på Costa del sol.
Det er oftest her, at unge for første gang står på helt egne ben, og hvor det altså ikke er muligt at ringe til mor eller far, når lokummet brænder. Man rejser ofte til fjerne hjørner af verden, hvor ”turister” normalt ikke kommer, og derfor kan man godt komme til at føle sig som en oplevelsesrejsende i den forstand, at man udvider sin egen verdensopfattelse. Mange har også behov for denne rejse, fordi den på en eller anden måde bliver en pause mellem studierne.
Man har i sit liv indtil videre gået i skole i 13-14 år i træk, og det næste man kan se frem til er en videregående uddannelse, hvor man virkeligt skal lægge sig i selen for at følge med. Derfor kan man, som skoletræt student sagtens have lyst til at prøve noget nyt. Og det er da også sjældent, at man hører fra folk, der har været på dannelsesrejse efter gymnasiet, at de har fortrudt deres valg. Det er i hvert fald langt sjældnere end man hører folk, der er gået direkte på universitetet eller en anden videregående uddannelse, beklage sig over, at de ikke tog et års pause, og var ude og se verden.
Når man er ung rejser man også på en helt anden måde, end når man er kommet godt op i 20´erne og har fået sig en uddannelse og en fornemmelse af, hvad de vil sige at være voksen. Derfor kan det ikke anbefales nok at tage ud og se verden efter gymnasiet. Det er selvfølgelig en kostelig affære, og hvis finanserne ikke er til det, kan man enten få et job, hvor man sparer op, eller man kan tage et lån, og betale af på det, når man kommer hjem.
Skriv et svar