I biografisk analysemetode fokuserer man meget på forfatteren til teksten og dertil biografi. Denne metode følger tankegangen, at værket og forfatteren udgør en enhed til sammen. Det vil sige at værket fortæller noget om forfatteren, og forfatteren fortæller noget om værket. Hvis man går i dybden med forfatterns liv vil man kunne trække informationer ud fra værket, og ligeledes vil man kunne belyse forfatterens liv gennem værket.
Derfor skal man helst have stor kendskab til forfatteren, og kende flere af forfatterens litterære værker, så man kan konkluderer en sammenhæng mellem disse. Ofte vil man også kunne finde en sammenhæng i forhold til den litterære periode, som forfatteren levede under.
Biografisk analysemetode vil derfor kaste lys over forfatterens værdier, og vil derfor være i stand til at svare på følgende spørgsmål:
- Er der steder i teksten, som refererer til forfatterens liv?
- Hvordan er værket blevet til?
- Kan man perspektivere til den litterære periodes miljø?
- Har forfatteren en tendens til at skrive om samme tema?
- Kan en af tekstens personer symboliserer forfatteren? (ofte H.C. Andersen)
Begrænsninger ved biografisk analysemetode
Man skal dog passe på, at man ikke fokuserer for meget på forfatteren. Man skal som sagt have et samspil mellem forfatteren og værket. Dette vil undlade man kommer ind på de vigtigeste dele af teksten, da mange vil sætte forfatteren i for meget fokus. Det kan også være meget tidskrævende, hvis man ikke kender noget til forfatteren, og derfor skal researche om forfatteren for at danne et ordenligt overblik. Derfor vil metoden stå stærkest, hvis den er blandt nogle af de andre metoder i dansk faget.
Arne skriver
Fine argumenter og et godt indlæg.
VH Arne VVS Næstved